Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Clear, košická hard rocková legenda skončila, alebo žije ďalej?

Skupina Clear bola hlavne v Košiciach známa ako duo vystupujuce na klubovej scéne a v rámci Slovenska...

Skupina Clear bola hlavne v Košiciach známa ako duo
vystupujuce na klubovej scéne a v rámci Slovenska ju poslucháči rádií
a hudobných TV mohli zaregistrovať s ich nasadeným singlom Medzi
vlkmi.
Mimochodom s touto pesničkou skupina vyhrala BB Fest v roku
2003 aj pred takým skladateľským velikánom slovenskej hudobnej scény
ako je Pavol Hammel.

Prednedávnom sa mi dostala do uší rozporuplná informácia, že skupina
Clear sa rozpadla. Čo je na tom pravdy a čo sa vlastne stalo som
sa opýtal Maroša Oravca, gitaristu, autora skladieb, a Tomiho
Furmaníka
, speváka skupiny.

Ahojte, chlapci,

- Hneď na úvod sa spýtam: rozpadol sa teda Clear, alebo nie?

M: Vymenil sa spevák – skončil Tomi a prišiel Jaro Mojžiš. Keď zaspieval Highway To Hell, posral som sa!!! „Zomrel kráľ, nech žije kráľ!“
T: Neviem celkom isto odpovedať a je mi to aj jedno. Ale včera som náhodou stretol bubeníka Mira a ten mi povedal, že spolu s basákom z kapely odišli tiež.


- Čo pre vás znamená, alebo znamenala skupina Clear?

M: Všetko! Podriadil som jej celý svoj život, všetok čas, obetoval rodinu. Ostatné bolo vždy na vedľajšom mieste – bohužiaľ, inak to neviem.
Clear som „vyrobil“ – pomenoval, napísal hudbu, aranžoval nástroje, otextoval, zohnal ľudí, dal do projektu vlastné peniaze (napr. 5.000 USD = polovicu z výhry z BB Festu), stovky hodín som bezplatne nahrával demáče – kým ostatní členovia mohli pracovať a zarábať - pripravil repertoár, vybavoval koncerty (do konca r. 2004), jednal s vydavateľstvami ...
T: Bola to skupina, v ktorej som spieval pár rokov.  V poslednom období sme však už neznamenali skoro vôbec nič. Aspoň, to je môj pohíad.

- Ako dlho ste hrali spolu a ako to za ten čas medzi vami fungovalo?

M: Bez 3 mesiacov to bolo 8 rokov a fungovalo to bez jedinej hádky. Tomiho som mal vždy rád, považoval som ho za dobrého kolegu.
T: Veľa rokov... A o fungovaní radšej pomlčím, ťažko by som vedel byť objektívny.

- Aký bol váš najväčší spoločný zážitok?

M: Na spoločné pekné zážitky sme mali ozaj smolu, vždy sa našiel niekto cudzí, čo nám to skazil. Napríklad: vyhrali sme BB Fest (10.000 USD v priamom prenose na Markíze, videlo to 800.000 ľudí), ale iba my štyria sme 24 hodín pred súťažou prišli na to, že človek, ktorý nás tam doviezol, je psychopat. Len my štyria sme zažili to, že vedľa mňa o pol jednej v noci na 8. poschodí hotela LUX v BB vystrelil z pištole a presviedčal kapelu, že ma bude chrániť celú noc a spať pred mojimi dverami. Vzadu za opaskom mal ešte 30-centimetrový vrhací nôž... Len my štyria sme vo finále počas hrania piesne Medzi vlkmi čakali, že sa postaví pred kameru a prestrelí si hlavu, ako nám to sľúbil, keď nezahráme namiesto tejto piesne jednu skladbu od Garyho Moora.
Ale samozrejme, boli aj príjemné zážitky, napr. všetky naše koncerty v GESku, podpísanie zmluvy na CD... Veľakrát nás potešila pomoc od ľudí, ktorým sme sa páčili (Kotúč, Tomi Želtvay, Vojto Petty, Fero Gonos), ale aj toto všetko skončilo. Každý z nich mal na začiatku dobré nápady, no skôr či neskôr tomu niekto v kapele prestal dôverovať a to sa ľudí, ktorí Ti chcú sami od seba pomôcť, vždy dotkne.
T: Asi víťazstvo na súťaži BB fest.

- Aký bol naopak váš najhorší spoločný zážitok? Teraz nemyslím samozrejme na odchod Tomiho zo skupiny.

M: Odchod Tomiho zo skupiny pre mňa jednoznačne nebol hrozným zážitkom.
Prakticky 3 roky sme mali klesajúci počet koncertov s celou kapelou. V roku 2007 ich bolo asi 10! Tomi minimálne 2 roky pôsobil znechutene a okrem spievania na pódiu pre kapelu nespravil rozhodne nič. Keď ale kapela nekoncertuje, tak s tým treba niečo robiť. To ale nebol jeho prípad. Od začiatku som si vedel predstaviť spoluhráčov, ktorí budú robiť svojej kapele reklamu a nebudú čakať, čo spravia iní.
T: Ťažko to nazvať najhorším zážitkom, ale tiež to súvisí s tou súťažou. Bolo to zistenie, že sme z toho víťazstva vôbec nič nevyťažili a celé sme to posrali ako sa len dalo. Nechcem tým dávať vinu nikomu konkrétnemu. Bola to práca nás všetkých. Každopádne, každá iná kapela by z toho vyplávala minimálne s jedným albumom vo veľkom vydavateľstve.

- Prečo sme vás ako kapelu nevideli minulý rok ani na jednom veľkom festivale?
M: Odohrali sme len niekoľko malých festivalov. Nemali sme pesničku v rádiu a tak je normálne, že nás na festivaly nevolali. Festivaly sú o kapelách, ktoré majú pesničky v rádiu. Výnimkou sú kapely „do počtu“ (tie hrajú cca do 18:00) a Horkýže slíže (tí sú ozaj cool a pritiahnu veľa ľudí).
T: To nie je celkom pravda, nakoľko sme na pár festoch hrali.

- Okolo vás dvoch sa stále menili ostatní hudobníci, ktorí dopĺňali zvyšné nástrojové obsadenie. Prečo a ktorí z nich boli podľa vás najlepší?

M: Najlepší muzikant? Feďo Gašparík a Luboš Lichý. Prečo? Sú to profíci telom aj dušou...
T: Ťažko niekoho vybrať, ale asi najlepšie to šlapalo, keď s nami hral Feďo Gašparík. Nedá mi však nedodať to, že každý, kto hral v Cleare, prišiel s obrovskou chuťou niečo robiť a vo všetkých prípadoch sa to v priebehu krátkeho času zmenilo na nechuť robiť v muzike čokoľvek...

- Boli ste stabilná dvojka, ktorú mnohí, aj ja osobne, považovali za nerozbitnú, tak prečo ten náhly rozchod?
M: To je otázka pre Tomiho. Ja fakt dodnes neviem príčinu, len som si niečo vydedukoval. Je to už minulosť. Ako argument mi povedal, že ja som bol s M. Krauszom v relácii Elán je Elán a Na streche, no keď začiatkom novembra 2007 náš vtedajší manažér povedal, že Tomiho prihlásime do tejto súťaže, tak ja som bol proti. Faktom však je, že Tomi nikdy nepovedal, že do tejto súťaže ísť chce a ja som bol iba v upútavke na túto reláciu. Samozrejme, bez honoráru.
T: Rozchod vôbec nebol náhly. U mňa  to jednoducho dozrievalo až prišiel ten moment, že toto už fakt nechcem robiť. A keď som skončil, pocítil som úľavu, akú som nemal už dávno. Celé je to vlastne o tom, že Maroš a ja sme žili z hrávania po krčmách. A aby z toho človek vyžil, museli sme hrať veľa. A stále som len pociťoval tlak, že nemôžem byť chorý, lebo by to niekomu spôsobilo škrt cez rozpočet... Ak som bol náhodou chorý a nemohol som spievať, dostal som pár dní a ideme ďalej, lebo "rodina nemá z čoho žiť". Dospelo to do toho štádia, že už nezaberali ani lieky a musel som si čas na uzdravenie vydobiť odchodom. Uznávam, že toto všetko teraz už vôbec nikoho nezaujíma, ale aspoň takto sa to môže dozvedieť tých pár ľudí, čo nás poznali. Lebo, bohužiaľ, svojím odchodom som stratil prístup na našu stránku a len som sa díval, aké hlúposti tam boli popísané...

- Kam budú teraz vo vašej hudobnej kariére smerovať ďalšie kroky? Ako to bude teraz s vami ďalej jednotlivo? Čo plánujete?
M: Chcel som Clear-u dať pauzu cca do konca roka. No zrazu sa zjavil Mojžiš☺ a zreval „Chcem spievať!“ Keď som začul jeho pevný hlas, uvedomil som si, že žiadna pauza neprichádza do úvahy. Jaro je spevák s jednoznačne rockovým prejavom a pesničky, čo mám nachystané na druhé CD, mi v jeho podaní pripadajú mäkké ako piškóty v čaji. Nie je čas a ani dôvod na odpočinok (ani peniaze☺), takže ide sa ďalej a treba ďalej pritvrdzovať, hľadať ten správny sound.
T: Ťažko povedať. Najprv som nemal žiadnu chuť venovať sa hudbe ďalej, ale prišli ponuky, na ktoré sa jednoducho nedá povedať nie. A tak som povedal áno a uvidíme, čo z toho bude.

- Ako vidíte budúcnosť Clearu? Je ešte nejaká možnosť na vzájomnú spoluprácu?
M: Po tom, akým spôsobom Tomi ukončil pôsobenie v Clear-e, si v dohľadnom čase spoluprácu s ním neprajem.
T: Po udalostiach, ktoré nastali po mojom odchode som túto možnosť úplne vylúčil.

Ďakujem za rozhovor a prajem Vám obidvom len to najlepšie do budúcnosti a samozrejme veľa dobrej hudby.

Vypočuť nového speváka Clearu Jara Mojžiša si môžete na www.theclear.sk v sekcii piesne.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 05.06.2008
Foto: Hudobnici.sk
Zdroj: Hudobnici.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.