Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Diabolské Husle hrali so Štátnou filharmóniou Košice

Nezabudnuteľný zážitok v Košiciach spolu so ŠFK a dirigentom Karolom Kevickým...

Deň 8.3.2007 bol pre Košičanov aj dňom, kedy sa mohli večer v Štátnej filharmónii Košice (ďalej ŠFK) naozaj kultúrne vyžiť a pookriať pri melodických kompozíciách Uhorskej rapsódie od Liszta a Brahmosových Uhorských tancoch pod taktovkou Karola Kevického v prevedení našich košických filharmonikov.

Najväčším lákadlom a zlatým klincom večera, bolo v druhej polovici programu vystúpenie Diabolských huslí s doprovodom ŠFK, ktoré sa predviedli svojim famóznym vystúpením.
Sprievodné party v prevedení ŠFK ku skladbám, ktoré mali vo svojom repertoári Diabolské husle tvorili podstatnú časť atmosféry.

Veľmi zaujímavo disonantne poňatá, v prevedení violončelistov ŠFK, bola sprievodná časť k titulnej skladbe z filmu Schindlerov zoznam, ktorej hlavnú hudobnú linku zahrala s obrovským precítením violončelistka Diabolských huslí Silvia Šarkoziová.

Bravo sa z hľadiska ozývalo po každej odohratej skladbe a nebolo tomu inak ani v prípade skladby Variácie pre cimbal na myjavskú tému, kde svoje majstrovské umenie v hre na cimbal predviedol Ernest Šarkozi. Skladba Rumunské Tarogato ma svojou atmosférou vtiahla do Kusturicových filmov. V tomto dravom a dynamickom kúsku bolo miesto aj pre bravúrne klarinetové sólo v podaní Zoltána Grunzu.
Všetky predvedené skladby spolu s dirigentom Karolom Kevickým viedol líder formácie Ján Berky-Mrenica ml., ktorý v kompozícii Vrchársky sršni preukázal svojou úžasnou virtuóznou hrou na husle, že mu plným právom prináleží miesto po jeho otcovi Jánovi Berky-Mrenicovi st., ktorý je zakladateľom hudobného telesa Diabolské husle.

Budeme radi, keď táto špičková skupina tvorená výbornými hudobníkmi a inštrumentalistami znova zavíta do nášho mesta. Po vyjadrení niektorých ich členov pre Akčný časopis, že v Košiciach koncertujú najradšej, sa toto naše prianie možno čoskoro splní.

-sb-


Zdroj: Akčný Časpis



Autor: Branislav Rod
Dátum: 25.05.2007

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.