Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Eurovízia už dávno nie je len o hudbe

Naši na Eurovízii nemali šancu, aj keby tam išiel ktokoľvek...

Kamil Mikulčík a Nela Pocisková išli do Moskvy "zaspievať". Lenže dnes to už nie je ako v 70. rokoch, kedy stačilo vyjsť na pódium a odspievať si svoje. Ak bola skladba dobrá, tak mala šancu. Dnes je to už o niečom celkom inom!

Do finále sa dostali interpreti, ktorí častokrát ani nemuseli mať dobré skladby. Dôležitejšie bolo, aby vyzerali sexi, aby mali dobrú choreografiu, kopec tanečníkov, nákladnú výpravu..., aby sa skrátka dalo na niečo pozerať. Ak to náhodou ešte v STV nepochopili, tak tomu sa hovorí showbusiness.

Samozrejme, že keď chcela STV niečo zarobiť, potrebovala vyžmýkať cez sms-ky z našinca maximum, a preto zorganizovala výberové kolá na Slovensku. Dobre, na to sme si už zvykli. Ale prečo to načasovali tak tesne k termínu konania Eurovision Song Contest v Moskve, že interpreti mali potom už len doslova pár dní na prípravu?
Nehovoriac o tom, že keď sa STV chcela tak pompézne tejto súťaže zúčastniť (po 11 rokoch), tak mala aspoň niekoho poveriť precíznou prípravou našej reprezentácie. Mala odsledovať minulé ročníky, aby vedela, aký je vo svete trend, čo sa týka celkového pódiového prevedenia. Ešte raz sa pýtam, prečo tie výberové kolá nedali o pár mesiacov skôr, aby mohli naši chodiť tak isto po okolitých krajinách a predstavovať víťaznú pesničku? Tomu sa, páni z STV, hovori propagácia! Lenže vy ste to zrejme poňali len ako zárobkový podnik a dosť!

Áno, samozrejme, povinné ďakovačky od interpretov na adresu STV, že niečo také zorganizovala... Ja by som skôr povedal, že je hanba, keď tak kvalitná skladba, akou Leť tmou nepochybne je, sa nedostala do finále!

Naproti tomu Arash, ktorý zastupoval Azerbajdžan a pár mesiacov pred Eurovision Song Contest obiehal celú Európu, len aby tú svoju nevýraznú skladbu spropagoval, sa do finále dostal. Pritom aj v semifinále, aj vo finále tú pesničku viac odrecitoval, ako odspieval. V celkovom poradí nakoniec skončil na 3. mieste.

Tým chcem len povedať, že na medzinárodnej úrovni sa to robí inak ako na lokálnej - národnej. A keď o tom v STV nevedia, tak nech sa nepchajú do takej súťaže!

Ešte šťastie, že na naše vystúpenie sme mali pozitívne ohlasy od hudobnej kritiky a ostatných súťažiacich, inak by to bolo fakt len o účasti a vyhodených peniazoch.

Slovenská televízia ako organizátor celého tohto divadla vlastne nepomohla ničomu navyše, nepotlačila našich interpretov ďalej, nedala im šancu na dostatočnú prípravu, nespropagovala našu skladbu v zahraničí, nezabezpečila kvalitných ľudí, ktorí by sa postarali o veľkopódiové prevedenie takej kvalitnej skladby... skrátka celú situáciu hrubo podcenila!

Už sa naozaj teším na budúci ročník Eurovision Song Contest a na to, ako budú zase médiá ospravedlňovať náš neúspech.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 21.05.2009
Foto: Eurovision.tv
Zdroj: Hudobnici.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.