Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Guano Apes - nový album Bel Air

Prvý singel - Oh What A Nigh

"Tentoraz nepotrebujem, aby mi niekto veril ..." Hovorí sa, že jednoduchšie je držať sa v diaľke, ako sa vrátiť späť. Odísť v najlepšom a neriskovať návrat, ktorý by sa nepodaril. Aj keď návrat akejkoľvek kapely, ktorá opustila scénu, keď bola na vrchole svojich síl (a v tomto prípade aj s druhým albumom v rade, ktorý získal zlaté platne a umiestnil sa na prvých priečkach svetových hitparád), je sledovaný s pocitmi vzrušenia a možnej morbídnej fascinácie. Majú na to? Dokážu to poriadne rozbaliť?

Rock'n'roll hovorí svojím vlastným jazykom, kde "hudobné rozdiely" znamenajú viac peňazí, viac problémov a kde sa vyhlásenie, že niekto "pokračuje v sólových projektoch" interpretuje ako "nemôžu sa vzájomne vystáť". Je to vysokooktánový kokteil, ktorý môže každú chvíľu explodovať. Ale chemická rovnováha môže byť s trochou úsilia udržateľná a výsledky sú potom ohromné. Inak by sme to ani nechceli. Keď z muziky odstránite emócie, zostane vám ticho. A je to o tom, aby sa vrátil ten hluk. Prišiel čas, aby sme privítali späť Guano Apes. Keď sa pred desiatimi rokmi objavili na scéne, boli Apes ohlasovaný ako injekcia plná vzrušenia, ktorú malátna rocková scéna ovládaná starčekmi a podivnými rockovými nevestami potrebovala ako soľ.

Guano Apes zneli a vyzerali tak sviežo a jasne, ako čestvo napadaný alpský prašan, obrázok, ktorý mocne podporili svojim singlom "Lord of the Boards", v ktorom neohrozene schádzali zjazdovky a ktorého sa predalo viac než štvrť milióna kópií. Bolo to skoro ako by Guano Apes vytvorili nový typ gitarovej pesničky, ktorý ihneď vyhlásili za svoj, a svoje zovretie uvoľnili až ku koncu,kedy už uvedené problémy viedli k rozpadu toľko pretriasanému na verejnosti. Vyzerali na to, že sa nikdy nezastavia, ale v skutočnosti sa rozpad udial veľmi rýchlo - je až neuveriteľné, že na scéne nebola žiadna iná kapela, ktorá by sa ihneď chopila ich uvoľnenej pozície. Možno aj preto ju fanúšikovia tak dlho bolestne postrádali a teraz ich návrat očakávajú s úprimným nadšením. Najviac asi v Portugalsku, kde sa Guano Apes stali modlou post-nirvanovskej generácie a vypredávali haly pre viac než 20 000 fanúšikov. Ale aj vo vzdialených miestach ako je Sibír, kde bude kapela hrať tento rok v júni pre dav 10 000 ľudí.

Guano Apes, ktorí sa na scénu vracia v zostave z čias svojej najväčšej slávy (Henning Rümenapp, Dennis Poschwatta, Stefan Ude a Sandra Nasic), sú veľmi vzácnym fenoménom - nemeckou kapelou, ktorá sa preslávila po celom svete. Iba ich debutový album "Proud Like A God" na čele s megaúspešným singlom "Open Your Eyes" získalo v mnohých krajinách zlaté a platinové platne a kapela následne koncertovala v Európe a USA celých osemnásť mesiacov. Aj po ukončení aktívneho hrania dokázal ich singel "Big In Japan", že ide o kapelu úplne unikátnu, keď sa práve táto pesnička stala oficiálnou hymnou Japonskej Formula 1 Grand Prix v roku 2009. Od tej doby začala kapela premýšľať o tom, že by sa mohli dať zase dohromady a aktívne tvoriť.

Samozrejme ak plánujete návrat, musíte si byť istí, že budete aspoň tak dobrí, ako vo chvíli, keď ste scénu opúšťali, ak nie lepší. Sme radi, že môžeme povedať, že Guano Apes znejú energickejšie a sú v lepšej forme ako kedykoľvek predtým. A chystajú sa to pekne rozbehnúť.

Bel Air je jednou z najznámejších štvrtí Los Angeles (v novinách LA Times raz poznamenali, že je to "súčasť mesta, ktorá je mu zároveň veľmi vzdialená") prepožičiava novej platni meno, čo je dosť jasnou indikáciou toho, že kapela sa vedome snaží dobyť nové teritórium a rozhodne už sa nepohybuje na rozhraní. Sandra dokazuje, či už v hymnickej "When The Ships Arrive" alebo v hravej "Sunday Lover", že jej neviazaný spev je úplne dokonale doplňovaný laserovo ostrou rytmickou sekciou. Je jasné, že do koncertných hál sa vráti s obrovskou energiou.

Ukázalo sa, že nápad vziať si na post producenta Jona Schumanna, bol veľmi inšpirujúcim činom. Jeho prvotriedna spolupráca s formáciami ako Carpark North, Mew a Kent mu už priniesla ceny Grammy vo Švédsku a v jeho rodnom Dánsku. Keď k nemu pripočítame trojnásobného držiteľa Grammy Toma Lord-Algete (jeho referencie sú naozaj bohaté, pre predstavu snáď stačí spomenúť U2, Coldplay, Oasis a Pink), Terryho Date (Pantera, Soundgarden a ďalšie) a Randy Staub (napr. Metallica, Nickelback) za mixážnym pultom, je jasné, že výsledkom bude zvuk lepší ako kedykoľvek predtým. A okrem toho, kapela ako taká už si prešla neistými začiatkami, z ktorých sa poučila a vytvorila si svoj vlastný vyrovnaný priestor na skladanie a hranie, a vyradila tak z hry pochybovačov, radcov a pätolízačov, ktorí môžu mladej formujúcej sa kapele spôsobiť veľa zmätkov a pochybností. Keď Sanda Nasic spieva, že "Tentoraz sa uistím, že sa nebudeš cítiť neisto", je jasné, že hovorí k sebe a svojej kapele rovnako tak, ako k publiku, ktoré s nimi vyrástlo. Je naozaj poznať, že Guano Apes sú teraz pripravení na všetko. Plamene v ich očiach horia jasne.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 23.02.2011
Foto: guanoapes.org
Zdroj: Sony Music BMG

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.