Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Hudobné ceny Aurel boli tento rok mimoriadne vyrovnané

Bratislavské Divadlo West bolo v utorok večer svedkom udeľovania cien Aurel za akademický rok 2007.

Po dve ceny si odniesli až štyria umelci. Najlepšou speváčkou sa stala Jana Kirschner, ktorej prvý európsky album sa práve v týchto dňoch začína predávať vo Veľkej Británii. Najlepším spevákom sa stal líder kapely Desmod Mário „Kuly“ Kollár, ktorý si ale rovnako ako Kirschner cenu osobne neprevzal. S ostatnými členmi kapely je totiž na úspešnom turné v Chorvátsku. Za najlepší výkon hudobnej skupiny alebo dua považovali akademici pôsobenie skupiny Desmod, a tak nitrianska kapela mala už v úvode dôvod na dvojnásobnú radosť.

Jeden z najlepších slovenských basgitaristov Oskar Rózsa si v Divadle West prevzal cenu za najlepší inštrumentálny výkon, a to za projekt The Universal Cure, na ktorom s ním spolupracovali aj ďalší známi muzikanti - Martin Valihora a John Shannon. Producentom roka 2007 sa stal Andrej Šeban. Ten výraznou mierou dopomohol k úspechu banskobystrickej formácie 100 Múch pri ich debute Z hrušky dole. Zahraničná hviezda Ross Cullum si na diaľku prevzal cenu za najlepší zvukový záznam, konkrétne za album Shine Jany Kirschner.

Veľké ovácie sprevádzali ďalšiu kategóriu, kde sa rozhodovalo o najlepšom slovenskom videoklipe. Podľa očakávaní si ju odniesla veselá skupina Horkýže Slíže za ich megaúspešný počin R´n´B Soul. Ten videlo napríklad na servere youtube už viac ako milión ľudí. Ocenenie za obal roka patrilo Andrewovi Hillardovi, ktorý svoje umenie predstavil Slovákom prostredníctvom vizuálnej podoby nahrávky Orthodox Experience skupiny Lavagance.

Na svojho prvého Aurela v tom čase ešte stále netrpezlivo čakala až šesťkrát nominovaná kapela Komajota. Získala ocenenie v kategórií objav roka, kde sa zisk tučniaka pre túto prešovskú formáciu očakával. Prekvapením bol triumf skupiny Komajota v prestížnej kategórií album roka. Neprítomná Katka Knechtová získala Aurela za najlepšiu skladbu. Pieseň Muoj bože sa bude nachádzať na soundtracku k filmu Bathory režiséra Juraja Jakubiska, ktorý sa podpísal aj pod videoklip k tomuto hitu. Definitívnu bodku za príjemným horúcim večerom so živými vystúpeniami Mishy, Komajoty, Lavagance a Zuzany Smatanovej dal Ján Kuric, ktorý uviedol v samotnom závere do siene slávy hudobného skladateľa Pavla Zelenaya.

Okrem udeľovania cien v hlavných kategóriách sa pred samotným priamym prenosom udeľovali tučniaci aj v žánrových kategóriách. Aurela v rámci alternatívnej hudby si odniesla skupina 100 Múch za svoj album Z hrušky dole. V kategórií folk, etno a world music slávila úspech kapela Mango Molas a ich druhá štúdiová nahrávku Ultima Rumba. Najlepším hip-hopovým albumom v akademickom roku 2007 bol počin formácie L.U.Z.A. s názvom 3mená 4písmená. Žáner gospel mal dokonca dvoch víťazov, keď sa zo sošky tešili zoskupenia Kerygma a Credo. Posledného tučniaka si v rámci šiestich žánrových kategórií odniesla skupina Lunatic Gods, ktorá v roku 2007 podľa akademikov kraľovala štýlom hard, heavy a punk.




Autor: Kvetoslava Rabelyova
Dátum: 28.05.2008
Foto: musicserver.cz, hudba-music.sk, data.muzikus.cz, img.ihned.cz, mmdenik.cz, techno.cz, sme.sk, gregi.net, artattack.sk, fobiazine.net,
Zdroj: SITA

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.