Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Jediného Slováka nominovaného na Grammy doma nepoznajú

Slovensko je síce malá krajina, ale hudobníkov mala vždy vynikajúcich. Len jediný z nich sa však môže pýšiť tým, že to dotiahol až takmer na vrchol.

Volá sa Ernest „Bilbo“ Berger (58), žije v Londýne a v roku 1977 bol spolu s kapelou nominovaný na prestížnu Grammy Award.

Z malého Slovenska do veľkého sveta
Hudba mu učarovala už ako malému chlapcovi. Vďaka dvom starším bratom, nadšeným muzikantom, ho sprevádzala prakticky od kolísky.

„Keď som mal šesť rokov, trieskal som do bubnov ako divý. Mamke to našťastie neprekážalo. Bývali sme v centre Košíc, na vtedajšej Leninovej ulici, v starom dome s veľmi hrubými múrmi, takže k susedom a dokonca ani k mamke do kuchyne nebolo nič počuť.“

Začínal v rodinnej kapele Bim-bam-bom. So skupinou The Specters neskôr precestoval všetky slovenské mestá a podarilo sa im koncertovať aj v cudzine, čo v časoch hlbokého „totáča“ nebolo vôbec jednoduché. Z jedného zahraničného koncertného turné sa však nevrátil.

„Hrali sme vo Fínsku. Pôvodne sme tam cestovali na dva mesiace, lenže sme sa im zapáčili, a tak si nás tam nechali ďalších deväť mesiacov. Legálne, s vízami a platnou zmluvou, sme potom hrali ešte aj v Nemecku a vo Švajčiarsku.“

Po skončení angažmánu sa polovica kapely vrátila do komunistického Československa, zvyšok – vrátane bubeníka Bilba Bergera – sa rozhodol ostať na Západe.

„Bolo mi jasné, že ako emigrant už možno nikdy neuvidím svoju rodinu a kamarátov. Napriek tomu som ostal v zahraničí. Svoje rozhodnutie som nikdy neoľutoval. Inak by som zrejme nedosiahol všetky tie úspechy, ktoré prišli neskôr...“

Splnenie detského sna
Presadiť sa v zahraničí však nebolo vôbec jednoduché. Trhový kapitalizmus fungoval na úplne iných princípoch ako „socík“, na ktorý bol Bilbo dovtedy zvyknutý.

„Keď sme hrávali v Československu, nikdy to netrvalo dlhšie ako štyri hodiny. Zrazu sme sa však museli starať o zábavu počas celého večera a noci, aj desať hodín bez jedinej prestávky! Bola to veľká škola života.“



Autor: Branislav Rod
Dátum: 04.09.2008
Foto: magmag.sk
Zdroj: Gajja Production House, magmag.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.