Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Judas Priest sú späť!

Judas Priest opäť prihrmeli – tentokrát s novým albumom ‚Nostradamus’.

Ak si predstavíte koncepčný album, ktorý vychádza ako dvojitý vinyl s krásnym prebalom, určite sa vám vybavia niektoré dnes už klasické rockové nahrávky. Ale vo svete heavy metalu nikdy koncepčný album na dvojitom vinyle (dnes CD!), ktorý by dokázal vybalansovať pomer podnetného príbehu a hudobnej údernosti blesku, nevyšiel. Teda až dodnes. Metalová legenda Judas Priest vydáva svoj obsiahly dvojdiskový album ‚Nostradamus’ v spoločnosti Columbia Records 16. júna vo Veľkej Británii a v Európe a len o deň neskôr v Epic Records v Spojených štátoch.
‚Nostradamus‘, na ktorom kapela dlho pracovala, povznáša epické rozprávanie na vyššiu úroveň, keď podrobne líči život mysteriózneho, svetovo vychýreného proroka 16. storočia z Francúzska. Medzi nespočetné množstvo udalostí, ktoré experti na Nostradama interpretovali ako jeho predpovede, patrí napríklad veľký Londýnsky požiar z roku 1666, vzostup Adolfa Hitlera a najaktuálnejšie udalosti 11. septembra.
„Rovnako ako v ktoromkoľvek inom koncepčnom diele, aj tu musí mať tematická línia solídny zdroj a hudbu previesť rôznymi druhmi významov a vnemov,“ vraví spevák Rob Halford. „‚Nostradamus‘ obsahuje novo objavené a definované prvky. Zmysel pre dobrodružstvo a cestu sme vyjadrili tým, že sme toho muža znovu oživili a prepojili ho s metalom. Robili sme to naozaj s láskou.“

Rovnako ako so všetkými predchádzajúcimi nahrávkami, aj teraz vyrazí kapela – spevák Rob Halford, gitaristi Glenn Tipton a K.K. Downing, basista Ian Hill a bubeník Scott Travis – na mamutie svetové turné na podporu nového albumu. Judas Priest zahrajú aj na tohtoročnom festivale Download – na ktorom vystúpi napríklad skupina Kiss –, čo pre nich bude tak trochu ‚návrat domov‘, keďže v roku 1980 vystúpili na vôbec prvom ročníku festivalu ‚Monsters of Rock‘ v areáli Donington Parku.

Judas Priest, ktorí spolu hrajú od roku 1974, sa stali jednou z najúspešnejších heavymetalových kapiel sveta a vydali dnes už legendárne albumy ‚British Steel‘ z roku 1980, ‚Screaming For Vengeance‘ z roku 1982 a ‚Painkiller‘ z roku 1990. Zložili také štadiónové hymny, ako sú „Breaking The Law“, „Living After Midnight,” a „You’ve Got Another Thing Comin’”. Navyše ich vplyv presahuje hranice hudby – stali sa prvou kapelou, ktorá začala vystupovať v kožených motorkárskych odevoch, v móde, ktorá sa od tej doby stala synonymom pre tento hudobný žáner. Okrem toho sa Halfordov hlas, ktorý má rozsah štyri a pol oktávy, a harmónia gitár Downinga a Tiptona stali predmetom „štúdia“ množstva metalových kapiel, ktoré šli v stopách Judas Priest.

„Na album ‚Nostradamus‘ som v porovnaní so všetkými našimi nahrávkami hrdý najviac,“ vraví Tipton. „Je v ňom stále cítiť veľa základov a klasického charakteru Judas Priest, zároveň ale umožnil našej hudbe preniknúť do sféry klasickej a opernej hudby, kam by sa kapela normálne nedostala. Na ceste od začiatku do konca vás sprevádza magický zážitok naplnený svetlom, tieňom, drámou, melódiou a emóciami, ktoré reflektujú tohto jedinečného muža a jeho život.“
„Pre mňa bola práca na albume ‚Nostradamus‘ hudobnou cestou, ktorá nemá obdoby,“ dodáva Browning. „Intrigy a tajomstvá, ktoré tohto cteného muža obklopujú, rozšírili a obohatili moje vnímanie heavy metalu a umožnili mi dosiahnuť krajné medze mojej predstavivosti. Dokázal som preniesť jedinečné pocity a emócie do hudobného nástroja, ktorý mi umožňuje vyjadrovať samého seba.“

Okrem štandardnej dvojdiskovej verzie CD zaujme zberateľov verzia Deluxe Double CD v prevedení 48-stránkovej knihy v tvrdej väzbe. A to ešte nie je všetko – Super Deluxe Box-set verziu bude možné dostať ako trojdielny vinyl a dvojité CD s obsiahlym bookletom a plagátom.

Väčšina kapiel takejto veľkosti by bola spokojná s tým, že by hrala tak, ako majú ľudia radi a mala by svoje publikum isté. Judas Priest sú ale výnimkou, ktorá využíva rôzne možnosti a ide cestami, ktoré nie sú prešliapané. Asi žiadnej inej rockovej kapele by sa nepodarilo vytvoriť niečo tak veľkolepé, ako je ‚Nostradamus‘ od Judas Priest.
A prečo si pre svoj koncepčný album vybrali práve Nostradama? Tipton vysvetľuje: „To nie my jeho, ale on si vybral nás. Boli sme si istí, že to tak proste musí byť!“



Autor: Kvetoslava Rabelyova
Dátum: 21.05.2008
Foto: Sony BMG, judaspriest.com
Zdroj: Sony BMG, judaspriest.com

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.

Autor:
Pridané: 28.05.2008 02:49
spevak

Ten spevak vyzera viac jak z nejakej sedlackej zabavovej kapely, alebo z teplej diskokapely z Modrej ustrice :)))

Nezvyk, ze sa na metalovom koncerte vyplazuju jazyky, skor clovek vidi kadejake fejsy a bohvie co, ale nie toto :)