Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Mediálne menej známe osobnosti

Je veľa ľudí, ktorí zasvätili celý svoj život niečomu a nie sú napriek tomu mediálne známi, aj keď..


Je veľa ľudí, ktorí zasvätili celý svoj život niečomu a nie sú napriek tomu mediálne známi, aj keď sú vo svojom odbore fakt dobrí. Takýto ľudia sú väčšinou uznávaní v rámci svojej profesie, medzi kolegami z danej branže, ale nevie sa o nich až tak masovo, ako o mnohých celebritách, alebo politikoch, ktorý by si to možno ani nezaslúžili. V tomto pravidelnom cykle vám chcem priblížiť postupne ľudí z hudobnej oblasti, ktorí si to, myslím, zaslúžia.

Ako prvý prinášam rozhovor s Karolom Gerbom, jedným z košických gitaristov, ktorí až dodnes, aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácii, ostali verní hudbe a venujú sa jej úplne profesionálne.



- Ahoj Karol, pamätám si ťa ešte z čias Xibalby, volali sme ťa s chlapcami z našej skupiny "trojprstý gitarista", lebo väčšinu vecí si uhral len troma prstami. Kto zo sveta hudby ťa ovplyvňoval v tom čase a kto dnes?

- Ahoj, všetko malo svoju príčinu a ovplyvnilo ma najmä to, že som začínal úplne laicky a tri prsty používa pri hraní každý V 10-tich som chytil do rúk gitaru a hľadal tóny jedným prstom. Postupne som sa snažil pochopiť a skombinovať viac tónov, aby vznikla nejaká melódia. V tom období som bol úplne zažratý do skladieb Black Sabbath, Deep Purple, ale počúval som aj starý Elán, Žbirku, Olympic a kadečo iné. S tými prstami to bolo skôr tak, že som nepoužíval pri hre malíček. Hral som aj dvoma a šmykom som uhral niektoré tóny, ktoré teraz hrám malíčkom Inak, trojprstový gitarista je dodnes napr. Michael Schenker a túto techniku používa aj Marty Friedman. V súčasnosti je toľko kvalitnej hudby, že konkrétne nedokážem jednoznačne menovať kto ma ovplyvňuje. Dnes už len uznanlivo pokyvkávam hlavou pri schopnostiach mnohých virtuózov rôznych žánrov.



- Ako dlho sa už aktívne venuješ hudbe?

- S prvou kapelou som začal hrať niekedy v r. 1988 na basgitare. Začiatkom r. 1990 vznikla Xibalba.



- To si za celý ten čas nerobil nič iné?

- Robiť som musel, hneď po škole som nastúpil v 89-om na železnicu a odvtedy som vystriedal niekoľko zamestnaní. Skúsil som si to ako predavač, pracovník na pošte, nočný strážnik, novinár, moderátor, hudobný redaktor. V súčasnosti píšem recenzie do nového rockového magazínu Rockplanet.



- Akým vývojom si za ten čas prešiel?

- Ak myslíš na hudobný vývoj, ten sa ešte zďaleka neskončil Do roku 2000, keď Xibalba ukončila činnosť, bol som dosť obmedzený daným žánrom a príliš som sa nevyvíjal. Až posledných 7 rokov som získal lepšiu zručnosť hraním coververzií a bol som nútený hrať niečo, čo mi bolo predtým cudzie a niekedy sa to zdalo aj ťažké. Časté hranie mi pomohlo lepšie sa orientovať na hmatníku a zlepšilo moje improvizačné schopnosti založené na predvídavosti v danom momente



- Celkom slušne si sa umiestnil na niekoľkých súťažiach. Konkrétne v r.1996 to bolo 3. miesto na "Marlboro Rock In" a v roku 2001 to bolo taktiež 3. miesto na "Guitarfeste". Myslíš, že ti je tá trojka nejak osudová? Aké to bolo na tých súťažiach?

- Marlboro Rock-In bola celkom dobrá súťaž, tam sa ukázalo, že aj keď sme mali potenciál, neboli sme tak dobre zohratí, ako iné skupiny. V 95-om sme hrali v Martine semifinálový koncert s vtedy ešte málo známym Desmodom. Desmod nepostúpil, my áno. Dnes je to jedna z najpopulárnejších slovenských kapiel, aj keď museli podstatne zmeniť svoj štýl. V Prahe na Guitarfestivale to bolo skôr zo zvedavosti. V tom čase som zďaleka nebol taký vyhratý ako dnes a mohol som zahrať oveľa lepšie. Napriek tomu sa to porote páčilo Trojka znamená v škole dobrý, no stále to ešte môže byť aj chválitebné a výborné. To je pre mňa ďaleká méta



- Máš už teda niečo v rámci hudby za sebou. Ako sa ti pozdáva projekt HUDOBNICI.SK?

- Tento projekt je určite pozitívnym krokom a má zmysel pre každého, kto je nejakým spôsobom zainteresovaný v hudbe. Želám si, aby sa naďalej zviditeľňoval a spestril po grafickej stránke.



- Hral si už na niekoľkých akciách organizovaných portálom Hudobnici.sk. Ako sa ti na týchto akciách hralo?


- Beriem to už ako rutinu, nezaznamenal som nejaké odlišnosti od iných podobných akcií Všetko prebiehalo štandardne.



- Čo by si odkázal ostatným hudobníkom, ktorí ešte nie sú na portáli Hudobnici.sk zaregistrovaní? :o)


- Nech sa istotne zaregistrujú, zviditeľniť sa vďaka podobným stránkam nie je na škodu.



- Ďakujem za rozhovor a dúfam, že sa čoskoro stretneme na nejakej ďalšej spoločnej akcii.



Ak sa chcete dozvedieť o Karolovi Gerbovi viac, môžete si pozrieť jeho profil na našom portáli medzi inštrumentalistami.

  
  



Autor: Branislav Rod
Dátum: 21.08.2007

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.