Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Nazareth Best Of

V rámci výročného turné sa na Slovensko vracia škótska rocková legenda Nazareth. Preslávila sa predovšetkým svojimi baladami a vystúpeniami plnými dravosti a energie.

V polovici sedemdesiatych rokov mali v bývalom Československu s jej názvom cenzori problém.
Napriek tomu sa jej hudba stala neodmysliteľnou súčasťou tancovačiek a čajov o piatej a výrazne ovplyvnila celú jednu generáciu. Áno, je to tak – skupina Nazareth na čele s charizmatickým spevákom Danom McCaffertym oslavuje štyridsiate výročie svojho vzniku. 26. septembra 2008 v športovej hale na Pasienkoch v Bratislave zahrá možno svoj posledný koncert na Slovensku!
Nazareth založila v roku 1968 štvorica hudobníkov Dan McCafferty (spev), Manny Charlton (gitara), Pete Agnew (basgitara) a Darrell Sweet (bicie). Vzhľadom na to, že rodný Dumferline bol predsa len príliš ďaleko od centra hudobného diania sa skupina po dvoch rokoch presťahovala do Londýna. V roku 1971 tu vydáva svoj eponymický debut a vzbudzuje prvý väčší záujem verejnosti.
Hitparádové úspechy znamenajú až singlové nahrávky z tretieho albumu Razamanaz (1973). Broken Down Angel a Bad Bad Boy sa ocitajú v britskej Top 10 a predznamenávajú nasledujúce obdobie Nazarethu. O dva roky neskôr skupina vydáva svoj asi dodnes najpredávanejší album. Volá sa Hair of the Dog (1975), má poradové číslo šesť a vďaka titulnej skladbe otvára Nazarethu cestu do Spojených štátov.
Tam sa táto pesnička stala počas druhej polovice sedemdesiatych rokov neodmysliteľnou súčasťou vysielania rockových rozhlasových staníc. Ďalšia pieseň z americkej verzie tohto albumu – Love Hurts, posúva kapelu historicky jedinýkrát do prvej desiatky rebríčka Billboard Top 100. Paradoxne ide o skladbu, ktorá nie je pôvodná a po prvýkrát ju nahrali americkí The Everly Brothers ešte niekedy v lete 1960. Neskôr sa táto balada dočkala spracovania aj od Roy Orbisona, Cher, Pat Boona či Roda Stewarta.

Nazareth, charakteristický svojim zvukom a hlasom Dana McCaffertyho, hral v pôvodnej zostave až do jari 1990. V máji toho istého roku nahradil Mannyho Charltona dlhoročný spolupracovník skupiny, inštrumentalista Billy Rankin. V roku 1994 ho vystriedal Jimmy Murrison. Keď počas amerického turné podľahol infarktu bubeník Darrel Sweet, došlo v roku 1999 v skupine k poslednej personálnej zmene. Za bicie sa posadil basgitaristov syn Lee Agnew. Pri príležitosti štyridsiateho výročia existencie skupiny vyšiel vo februári nový album The Newz.
Niekoľko pesničiek z neho bude súčasťou vystúpení v rámci jubilejného turné, na ktorom zaznejú predovšetkým všetky slávne hity škótskej legendy. Nenechajte si preto ujsť koncert skupiny Nazareth v športovej hale Pasienky 26.9. o 19 hodine a vychutnajte si naživo – možno už poslednýkrát – nezabudnuteľné skladby ako Dream On, Holiday, Morning Dew, Razamanaz, Love Hurts, Cocaine, Night Woman či Bad Bad Boy.



Autor: Branislav Rod
Dátum: 20.08.2008
Foto: music-art.sk
Zdroj: music-art.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.