Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Within Temptation - The Unforgiving - vyjde v 3 verziách

Prvý singel a videoklip je "Faster"

Within Temptation, majstri elegancie, melodráme a symfonickej majestátnosti, sú nielen jednou z najvýraznejších a nejcharizmatickejších skupín metalovej scény poslednej doby, ale aj jednou z najúspešnejších európskych metalových kapiel posledného desaťročia.
Kapelu založil v roku 1996 gitarista Robert Westerholt a speváčka Sharon den Adel a zdatne im asistoval basista Jeroen van Veen.
Holandská partia sa rozhodla tvoriť muziku, ktorá by zaútočila na jemnú rovnováhu medzi výraznou soundtrackovou muzikou a napätou gotickou veľkoleposťou najlepších temne rockových a metalových kapiel modernej doby. Prvých pár rokov sa udržiavali ako tajomstvo iba v Holandsku, ale po vydaní svojho druhého albumu, Mother Earth, v roku 2000 sa dostali do širokého povedomia celej Európy.
Od tej doby sú čoraz viac úspešní, predaj ich CD a DVD presiahol 2,8 milióna kusov v 48 krajinách, dostali 30 zlatých a platinových platní, 4 holandské ceny Export Awards a tiež 2 ceny európskej MTV, 2 ceny World Music Awards a mnoho ďalších.

Kapelu doplnil hlavný gitarista Ruud Jolie a klavírny majster Martijn Spierenburg (bubeník Stephen van Haestregt odišiel v roku 2010). Súčasná zostava Within Temptation prežila veľký komerčný úspech ako vo svojej domovine, tak v ďalších krajinách. Album The Silent Force z roku 2004 a jeho luxusný nasledovník z roku 2007, The Heart Of Everything, rozšírili fanúšikovskú základňu tým, že nastavili úplne nové štandardy symfonického rocku a metalu.

Absolútne skvelá živá kapela, ktorej extravagantné vystúpenia sa stali legendárnymi vďaka vydaniu Live DVD Black Symphony v roku 2008, je teraz v neotrasiteľnej pozícii jednej z najlepších európskych rockových kapiel. Sú však ďaleko od toho, aby zaspávali na vavrínoch. Tento rok prinesie ako nový zvuk, tak nový pohľad na jedinečný svet tejto kapely.

Ich úplne nový album, The Unforgiving, značí radikálnu zmenu ako v hudobnom smerovaní, tak v obraznosti. Ako hovorí Westerhol: "Najprv sme mali pocit, že jednoducho nedokážeme pokračovať v tom, čo sme doteraz robili," hovorí. "Celé tie roky sme sa snažili o vytvorenie svojho vlastného zvuku. Na našom poslednom albume, The Heart Of Everything, sa nám podarilo tento cieľ dosiahnuť. Podľa nás je to dokonalý album svojho štýlu. Tým pádom táto naša misia skončila a my sme museli začať robiť niečo nové, chceli sme sa odpútať od všetkých možných pravidiel. Chceli sme vytvoriť niečo čerstvého, ale zároveň sme sa nechceli nútiť robiť niečo, čo by sme sami necítili. Muselo to proste byť prirodzené. Akonáhle sme začali písať nové pesničky, oslobodili sme sa a začali si myslieť 'Jasne, toto sme teraz my a je to skvelé!'"

Oslnivý hard rock, žiariace popové melódie, aranže ostré ako britva a silné atmosféry zahalené do tieňov. The Unforgiving je iná než akákoľvek predchádzajúca doska Within Temptation. Každá z 12. skladieb na ňom obsahuje melódiu, ktorú si okamžite zapamätáte, a zároveň je v nich úplná rozmanitosť a všestrannosť. Kapela sa pohybuje od náhleho vzrušenia v hymnickej skladbe 'Shot In The Dark', cez blažene trblietavú 'In The Middle Of The Night' a vznášajúcu sa vyhrážku vo 'Faster' (prvý rádiový singel), až po epickú bombu 'Iron', radostne dramatickú 'Where Is The Edge' a neodolateľné dupavé disco 'Sinéad'. Je to zvuk skvelej kapely, ktorá je práve teraz v životnej forme a objavuje všetky tváre svojho vlastného zvuku a svojej hudby.

"Je to trochu zvláštne, ale pri práci na tomto albume sme si pripadali trochu ako by sme sa vracali ku koreňom," poznamenáva Westerholt. "Naše hudobné začiatky sa datujú do konca osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov. Človek chce vždy robiť niečo nové, ale my sme sa zároveň vrátili do tej doby, čo už pominula, a využili ju. Všetky tie melódie a pocity z hudby tej doby, kapiel ako Sisters Of Mercy, Marillion, Europe, A-Ha, Depeche Mode a Metallica a im podobných. To všetko je vo vnútri nás a to je to, čo z nás vychádzalo, keď sme tieto pesničky písali."

Vzhľadom k novému hudobnému štýlu kapely sa Within Temptation tiež vedome odpútali od rozstrapatených fantázií z predošlých albumov. The Unforgiving nie je len obyčajný album: je to tiež komiks a súbor rozsiahlych videoklipov, ktoré všetky vytvárajú temný a pôsobivý príbeh života, lásky, pomsty, zúrivosti a zármutku. Založili ho na diele amerického spisovateľa Stephena O'Connella (autor BloodRayne / Dark 48), na grafickom príbehu, ktorý ilustroval komiksový kresliar Romano Molenaar (Witchblade / Darkness / X-Men). The Unforgiving obsahuje 12 skladieb, z ktorých každá sa zameriava na perspektívu a zážitky jedného z hlavných hrdinov tohto príbehu.

"Nechceli sme urobiť tradične konceptuálny album, kde akurát vymyslíte príbeh a napíšete texty, ktoré ten príbeh rozprávajú," vysvetľuje Westerholt. "My sme sa vždy na písanie textov a skladieb nechali inšpirovať pri čítaní knihy alebo sledovaní filmu, a takto sme to chceli dosiahnuť i v tomto prípade. Máme 12 skladieb, ktoré sú soundtrackom k príbehom."

Hoci chce Westerholt a jeho spoulhráči z kapely nechať fanúšikov samotných objavovať temné zázraky The Unforgiving, ponúka gitarista tento stručný a tajomný výklad príbehu. "Životy ľudí môžu ísť rôznymi cestami, záleží na tom, odkiaľ pochádzajú, aké sú ich rodiny a kto alebo čo im ich cesty skríži," hovorí. "A toto je príbeh o tom, ako sa niektoré veci v niektorých životoch zvrtnú a nedarí sa a niektorí ľudia dostanú druhú šancu po svojej smrti, aby sa s tým svojím životom vyrovnali. Na povrchu je to vlastne o zlých chlapoch, ktorí lovia zlých chlapov, ale pod povrchom je to skôr o príbehoch, ktoré si títo ľudia nesú, o ich životoch, o tom, čo hľadajú a o čom je vlastne život."

Okrem platne ako takej a sprievodnej komiksovej knihy prepracovali Within Temptation tiež vizuálnu adaptáciu The Unforgiving. Výsledkom sú tri dlhé promo videá k skladbám 'Faster', 'Shot In The Dark' a 'Sinéad'. Všetky tri začínajú niekoľkominútovým dramatickým slovom, potom sa objaví kapela a hrá tieto skladby, samozrejme patrične štylizovaná! "Pre mňa komiksová knižka nie je záležitosť len pre deti, skôr je to niečo ako film," hovorí Westerholt. "Tým, že sme tieto klipy natočili, môžeme dať príbehu širšiu perspektívu a prilákať aj ľudí, ktorí sa o komiks ako taký až toľko nezaujímajú. Ja som komiksy vždy miloval, ale viem, že nie sú pre každého!"

Pôvodné plány, že vydanie The Unforgiving podporia nadväzujúce koncertné turné, boli samozrejme posunuté, pretože manželský pár kapely, Robert Westerholt a Sharon den Adel, očakávajú v druhej polovici roka 2011 narodenie svojho tretieho dieťaťa. Avšak skutočnosť, že si fanúšikovia na koncerty budú musieť pár mesiacov počkať, vidí Westerholt skôr ako výhodu. Nech sa stane, čo sa stane, rok 2011 bude patriť Within Temptation...

"Sme teraz v úplne luxusnej pozícii, pretože máme nový album dokončený, máme hotové aj videoklipy a počas nasledujúcich mesiacov môžeme poriadne vycibriť prípravy na turné a na koncertné vystupovanie," hovorí gitarista. "Chceme, aby naše chystané vystúpenia boli naozaj to najzaujímavejšie a najpodnetnejšie, čo sme kedy odohrali. Tento album je na to absolútne perfektný. Sme kreatívny a v skvelej pozícii. Chápem, že je to nemilé pre ľudí, ktorí si už kúpili lístky a teraz musia pár mesiacov počkať, ale myslím si, že to bude stáť za to. Pripravíme si pre nich ešte niečo lepšie. Je to vzrušujúce obdobie!"

Album vyjde v troch verziách:
1. Štandardné CD s celofarebným 12 stránkovým bookletom.
2. Špeciálna Slipcase / Digipack edícia, obsahujúca bonusové DVD a 24 stránkový booklet s plagátom, kde nájdeme osobné poznámky fanúšikov, ktorí sa zúčastnili kampane na Facebooku a zdieľali videotrailer Within Temptation k nevydanému filmu "Me & Mr.Jones".
3. Double-Gatefold-Vinyl

Within Temptation sú:
Sharon den Adel: spev
Robert Westerholt: gitary
Martijn Spierenburg: klávesy
Ruud Jolie: gitary
Jeroen van Veen: basgitary

Tracklisting:
Audio vo všetkých vydaniach:

1. Why Not Me
2. Shot In The Dark
3. In The Middle Of The Night
4. Faster
5. Fire And Ice
6. Iron
7. Where Is The Edge
8. Sinéad
9. Lost
10. Murder
11. A Demon's Fate
12. Stairway To The Skies

DVD v rámci Špeciálnej edície:
1. Faster krátky film + exkluzívny záznam hudobného vystúpenia, iba DVD.
2. Sinéad krátky film + exkluzívny záznam hudobného vystúpenia, iba DVD.
3. Shot In The Dark krátky film + exkluzívny záznam z hudobného vystúpenia, iba DVD.
4. Where Is The Edge video
5. Utopia (feat Chris Jones) video
6. The Making of... # 1 - 3
7. The Unforgiving: The prequel (komiks zobrazený v rámci fotogalérie)



Autor: Branislav Rod
Dátum: 24.02.2011
Foto: within-temptation.com
Zdroj: Sony Music BMG

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.