Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Dream Theater - Live v Budapešti

Koncert, ku ktorému snáď ani niet čo dodať, ale predsa...

Bola to podarená akcia. Vyštartovali sme poobede z Košíc dvoma autami, partia desiatich fanúšikov tejto americkej progress-metalovej skupiny. Cesta bola plná očakávania a neskrývaného nadšenia pred takou veľkou hudobnou udalosťou.

Koncert samotný, som si ale predstavoval trochu pompéznejšie, ako by to aj prislúchalo kapele, takéhoto formátu. Trochu viac svetiel, nejaké lasery, trochu viac show...

Nič z toho sa nekonalo. Svetlá boli tak akurát, lasery som si tam ani nevšimol a show... no... povedzme že stavili všetko na svoje hráčske schopnosti. A možno že urobili dobre. Možno že kapela postavená na virtuóznych individuálnych výkonoch sa nemá skrývať za nejakú lacnú show. Asi treba zvoliť len ten správny uhol pohľadu...

Ich živé hudobné výkony však naozaj predčili všetky moje očakávania. Bol som unášaný hudbou od začiatku koncertu až do jeho konca, takmer bez prerušenia. Jediné hovorené slovo povedal spevák James LaBrie po 3. pesničke. Aj to iba pár teplých slov na privítanie a to bolo všetko. Celý čas hudba. Z pesničky do pesničky, z motívu do motívu, zo sóla do sóla... Na konci som bol už z toho aj poriadne vyčerpaný. Ale naozaj to stálo za to. Všetci títo chlapíci si plnili poctivo svoje hráčske povinnosti.
John Petrucci a jeho gitarové sóla ma privádzali do tranzu, basové linky Johniho Myunga ma dvíhali do vzduchu, klávesy Jordana Rudessa ma elektrizovali vysokým napätím a bicie v podaní Mikea Portnoya ma privádzali k šialenstvu...
Aj napriek počiatočným obavám niektorých skalných fanúšikov, že spevák väčšinou spieva na koncertoch falošne, musím povedať, že James LaBrie to odspieval ako malý boh.

Cítil som v tej hudbe aj značný vplyv kanadskej progress-art-rockovej skupiny Rush, mimochodom mojej obľúbenej. Dream Theater sa k ich hudobnému odkazu aj hrdo hlási.

Dream Theater aj napriek niekoľkým úspešným hitom, najmä Pull me under začiatkom r.1990, ktorý získal rozsiahle MTV rotácie, ostali stále verný svojmu undergroundovému odkazu.


Dream Theater:
James LaBrie -- vocals
John Myung -- bass
John Petrucci -- guitars
Mike Portnoy -- drums
Jordan Rudess -- keyboards



Autor: Branislav Rod
Dátum: 10.07.2009
Foto: Juraj Bednárik
Zdroj: Hudobnici.sk

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.