Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Vanessa-Mae opäť na Slovensku

Svetoznáma huslistka predvedie svoje hudobné umenie v Bratislave na Pasienkoch 13.decembra...

Svetoznáma huslistka čínsko-thajského pôvodu Vanessa-Mae predvedie svoje hudobné umenie a temperament v bratislavskej Športovej hale na Pasienkoch 13. decembra. Vanessa-Mae sa vracia do Bratislavy po ôsmich rokoch. Na Vanessine vystúpenia chodia nielen poslucháči klasiky, ale aj popu. Práve do pojatia klasickej hudby priniesla nový závan, ktorý dokáže osloviť široké publikum.

Občianskym menom sa volá Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson. Narodila sa 27. októbra 1978 v Singapure. Jej matka je čínskeho pôvodu a otec Thajčan. Po rozvode rodičov sa stal Vanessiným adoptívnym otcom Brit, po ktorom si nechala aj priezvisko. Jej hudobnícke začiatky sa datujú do veľmi skorého detstva. Od troch rokov hrala na klavíri a od piatich na husliach. Od začiatku patrila k výnimočným talentom a je dodnes najmladšou interpretkou, ktorá ako 13-ročná nahrala zároveň Čajkovského a Beethovenov husľový koncert. V tínedžerskom veku sa oslobodila od vplyvu rodičov a začala si raziť svoju vlastnú cestu. Sama hovorí o svojom hudobnom štýle ako o husľovej techno-akustickej fúzii. Stala sa známa vďaka svojmu divokému temperamentu a sexy štýlu. Jej ázijská krása a štýlové outfity zaujali najmä mužskú časť obecenstva. Vanessa bola a je priekopníčkou v spájaní klasiky a popu, stala sa vzorom pre ďalšie nasledovníčky, ktoré však nikdy nedosiahli jej úspech a popularitu. Jej nesporným prínosom je spracovanie vážnej hudby tak, aby si zachovala svoj pôvodný charakter a zároveň vytvorila nové moderné popové dielo. Najznámejším kúskom z jej tvorby je interpretácia Bachovej Toccaty a fúgy d mol, ktorý vyšiel na albume The Violin Player v roku 1995.

Táto mladá interpretka má vo svojej diskografii už niekoľko albumov s klasickou, ale i popovou hudbou. Ako desaťročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii prestížnej Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Veľké medzinárodné turné s London Mozart Players absolvovala ako dvanásťročná a o dva roky neskôr už mala vydané tri vlastné albumy klasickej hudby. Celosvetovú popularitu tomuto "prevtelenému Paganinimu", ako ju nazývajú, však prinieslo až Vanessino hudobné experimentovanie. Doslova šokom sa stalo jej prvé vystúpenie, na ktorom predviedla fúziu klasických diel s techno-popovými aranžmánmi. Zázračné dieťa Vanessa-Mae skončila svojimi popovými albumami The Violin Player a Storm na najvyšších priečkach svetových hudobných hitparád. Svojím imidžom i emotívnymi vystúpeniami si podmanila publikum rôznych vekových kategórií.

Brány Športovej haly na Pasienkoch sa 13. decembra otvoria pred 18:00 a začiatok koncertu sa očakáva okolo 20:00. Vstupenky na jedinečný megakoncert Vanessy-Mae sú už v predaji v sieti Ticketportal, Agentúra Kováčová alebo priamo v ŠH na Pasienkoch.

  

Zdroj: SITA

Foto: vanessa-mae.com



Autor: Branislav Rod
Dátum: 12.11.2007

Čo si myslíš o tomto článku?

Ak chceš pridať svoj komentár, tak sa prihlás. Ak ešte u nás nie si zaregistrovaný, tak sa zaregistruj.