Hudobnici.sk - Tvoj svet hudby

Projekt Hudobnici.sk

Projekt Hudobnici.sk vznikol v roku 1999 ako ušľachtilá myšlienka na záchranu slovenskej hudby, ktorá v tom čase dlhodobo prežívala svoje ťažké obdobie. Keďže som sám hudobník a videl som ako sa moji kolegovia trápia a doslova bojujú o prežitie, prišiel som s nápadom vytvoriť niečo pre všetkých hudobníkov, miesto kde by sa mohli prezentovať.

Vtedy bolo len zopár vyvolených, ktorých dookola točili v médiách a ostatní doslova nemali šancu. Dokonca som medzi ľuďmi zaregistroval aj taký názor, že to je preto, lebo na Slovensku nie sú hudobníci... Toto bola taká posledná kvapka, ktorá ma utvrdila v tom, že to čo som sa rozhodol vtedy urobiť bola doslova nevyhnutnosť.

Chcel som vytvoriť rovnakú štartovaciu čiaru pre všetkych - profesionálov aj amatérov, tak aby mohla rozhodnúť kvalita a poslucháč, a nie len nahrávacie spoločnosti, alebo dramaturgovia v rádiách, či dokonca len nejakí majitelia rádií, alebo DJ-i. Ja som žil v tom čase v zahraničí, takže som sa na mnohé veci pozeral s nadhľadom a určitou predvídavosťou.

Videl som, ako mnohé veci v zahraničí fungujú a tu nie. A neboli za tým vždy len peniaze. Ako za všetkým, v pozadí boli len ľudia. Lepšie povedané len zopár ľudí ktorí to mali vtedy všetko pevne v rukách a určovali koho budú rádiá hrať a koho nie. Zároveň to bola aj myšlienka zjedotenia, ktorá bola v tom čase asi až príliš pokroková. Všetky hudobné štýly a žánre na jednom mieste... To vyvolávalo u mnohých konzervatívnych ľudí z branže nepochopenie. Možno to bolo spôsobené tým, že mnohí boli zvyknutí hrabať si len na svojom piesočku a takéto myšlienky striktne odmietali.

Avšak hudobníci samotní túto myšlienku privítali s nadšením. Zašiel som teda ešte ďalej a chcel som vytvoriť jedno spoločné miesto aj ako informačnú základňu pre ľudí ktorí nie sú hudobníci, ale o hudbu sa zaujímajú, prípadne sa ňou živia, ale iným spôsobom ako hraním. Preto som tam dal priestor pre hudobné školy, nahrávacie štúdiá, predajne hudobných nástrojov, producentov atď...
V tom čase tu nič také nebolo. Hneď ako som túto myšlienku začal propagovať, pridávali sa ku mne postupne všetky hudobné školy na Slovensku a podporili ma aj vtedy známi hudobníci, väčšinou profesionálni a poloprofesionálni.

Aj keď som išiel do toho len s neveľkým rozpočtom, vlastne som to celé financoval len ja sám, tomuto projektu sa podarilo prežiť.

Verím, že myšlienka je dobrá a že robím správnu vec. Budem rád, keď ma v tomto budete aj naďalej podporovať a vynasnažím sa vás ani v budúcnosti nesklamať.

Branislav Rod